Cseperkélő

 

A  Csodabab Tanoda Cseperkélő foglalkozásai átmenetileg szünetelnek.

 

A Cseperkélő foglalkozás elsősorban óvodás gyermekeknek szól, de kisebb-nagyobb testvérek, valamint a szülők és nagyszülők is bekapcsolódhatnak a közös mondókázásba, éneklésbe, játékba és táncba.

  

Helyszín:

Művészetek Háza Gödöllő, Szabadság út 6.

19-es 20-as terem

Gyülekező és átöltözés a 20-as teremben.

 

 

A Cseperkélő foglalkozást önálló részvétellel öt éves kortól ajánlom. A 3 és 4 év közötti gyermekek szüleinek számítaniuk kell a gyermekkel való aktív együttműködésre játékszituációban, közös táncolás során, egyéb váratlan helyzetben.

A Cseperkélő óvodás néptáncfoglalkozásokra elsősorban a baba-mama foglalkozásaimon cseperedő gyerekeket várom, akik már kinőtték a Csodababázót, de természetesen bárki, bármikor bekapcsolódhat.

A Cseperkélő-n népi rigmusokkal, kiszámolókkal, játékokkal, népdalokkal és az életszakasznak megfelelő néptáncmotívumokkal várom a gyerekeket. A Cseperkélő játék, zenei és táncanyaga ugyanúgy, mint a Csodabab Tanoda többi csoportjában kibővül a magyar népszokásokkal és az évkör jeles napjaival, sőt igazodik is ezekhez.

A Cseperkélő szellemisége nem színpad-, hanem teljes egészében gyermek- és hagyományközpontú. A foglalkozásokon figyelembe veszem a népi mondókák, játékok, dalok és táncok természetes, archaikus sajátosságait, tehát nem a színpadi előadások kedvéért mondókázunk, játszunk, énekelünk és táncolunk, hanem a gyerekek önfeledt örömére és jókedvére, testi-lelki-szellemi gazdagodására.

A foglalkozások végén minden gyermek általam rajzolt kiszínezhető jutalomban részesül. Ez a jutalom mindig emlékeztető is egyben a foglakozáson elhangzó mondókára, dalra, vagy jeles napi szokásra. Ezeket a rajzocskákat érdemes füzetben, sorrendben gyűjteni, hogy év végére valódi, néprajzi Cseperkélő-gyűjtemény váljék belőle.

Igény szerint a szülők is bekapcsolódhatnak a foglalkozásokba, illetve figyelemmel kísérhetik gyermekük fejlődését úgy is, hogy csak beülnek a terem szülőknek kialakított részébe. Ebben az esetben viszont szeretném kérni a szülőket, hogy mobiltelefonálással, vagy szülőtársaikkal való beszélgetéssel ne zavarják a munkámat és ne vonják el a gyermekek figyelmét!

A foglalkozásra kényelmes ruha, lányoknak szoknya viselete és váltócipő ajánlott.