Berzenckélő

 

A  Csodabab Tanoda Berzenckélő foglalkozásai átmenetileg szünetelnek.

  

A Berzenckélő a kisiskolás korosztály zenés, játékos, táncos foglalkozása.

 Helyszín:

Művészetek Háza Gödöllő, Szabadság út 6.

19-es 20-as terem

Gyülekező és átöltözés a 20-as teremben.

 

A Berzenckélő foglalkozást 6-9 éves korig ajánlom a gyerekek önálló részvételével. 

 

A Berzenckélő kisiskolás néptáncfoglalkozásokra elsősorban a Cseperkélő óvodás foglalkozásaimon cseperedő gyerekeket várom, de természetesen bárki, bármikor bekapcsolódhat.

 

A Berzenckélő-n népi rigmusokkal, kiszámolókkal, játékokkal, népdalokkal és az életszakasznak megfelelő néptáncmotívumokkal várom a gyerekeket. A Berzenckélő népi játék, népzene és táncanyaga ugyanúgy, mint a Csodabab Tanoda többi csoportjában kibővül a magyar népszokásokkal és az évkör jeles napjaival, sőt igazodik is ezekhez.

 

A Berzenckélő szellemisége nem színpad-, hanem teljes egészében gyermek- és hagyományközpontú. A foglalkozásokon figyelembe veszem a népi mondókák, játékok, dalok és táncok természetes, archaikus sajátosságait, tehát nem a színpadi előadások kedvéért mondókázunk, játszunk, énekelünk és táncolunk, hanem a gyerekek önfeledt örömére és jókedvére, testi-lelki-szellemi gazdagodására.

 

A foglalkozások végén minden gyermek általam rajzolt kiszínezhető jutalomban részesül. Ez a jutalom mindig emlékeztető is egyben a foglakozáson elhangzó mondókára, dalra, vagy jeles napi szokásra. Ezeket a rajzocskákat érdemes füzetben, sorrendben gyűjteni, hogy év végére valódi, néprajzi Berzenckélő-gyűjtemény váljék belőle.

 

A Cseperkélő foglalkozástól eltérően a Berzenckélőn a szülők részvétele már nem szükséges. Természetesen továbbra is figyelemmel kísérhetik gyermekük fejlődését az évente háromszor megrendezendő karácsonyi, farsangi valamint a júniusi Tanodazáró mulatságon.

 

A foglalkozásra kényelmes ruha, lányoknak szoknya viselete és váltócipő ajánlott.