csutkabal

 

A Csodababázó Csutkabál elődje a Tipegő- Topogó foglalkozás. Rövid története alább olvasható.

 

A Tipegő - Topogó foglalkozások ötlete a Kolompos együttes első családi táborában Szerencsen valósult meg 2004 nyarán. Néptáncpedagógusként és „éneklő" többgyermekes édesanyaként engem kértek meg az egyórás foglalkozások levezetésére, ahol a már tipegő-topogó babák és szüleik, nagyszüleik vettek részt. 2005-ben Szabó Károly akkori népzenész kollégám keresett meg Gödöllőn, akivel hasonló karakterű foglalkozásokat indítottunk Cibri Tánc elnevezéssel a Petőfi Sándor Művelődési Központban. Következő évben Albertné Joób Emese zenetanárnő kobzás, citerás zenei közreműködésével folytatódtak a Baba-Mama-Táncok.

2007 szeptemberétől a Kolompos együttes szíves engedélyével már Gödöllőn is Tipegő - Topogó néven hirdettük a foglalkozásokat.
Ekkorra már a Tipegő-Topogó a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának védjegylajstromában 195549 szám alatt bejegyzett védjegy lett.

2008 őszétől lehetőséget kaptam a Kolompos táncházak kapcsán a Tipegő –Topogó-k népszerűsítésére a Fonó-Budai Zeneházban.
2011. januárjától az Angyalföldi Gyermek és Ifjúsági Házban is útjára indult a Tipegő-Topogó.

2009-ben már Dezső Piroska hegedűtanár és kamaraművész is bekapcsolódott a közös munkába, így a 2009--2014. évi Kolompos táborokban már az Ő muzsikájára mondókáztunk és táncoltunk a szerencsi Tipegő-Topogó-k alkalmával. A 2015-2016-os Kolompos táborokban Soós Gabriella zongoraművész segítette a munkámat.

Legnagyobb élményeim közé tartoznak azok a 2009-es foglalkozások Gödöllőn, Budapesten és Szerencsen, ahol várandós nagy pocakkal taníthattam szintén babát váró – babázó édesanyákat. Mivel a hagyományőrzés a családokban a gyermekáldással veheti kezdetét és ereszthet gyökeret, ezért az újabb anyai létem egyben meg is erősítette elkötelezettségemet az édesanyák tudásának gyarapításához.
Ebben az évben Villővel áldott állapotban írtam meg a "Tündérborsó-Csillagkapu" kiadvány kéziratát, mely több, mint 400 mondókát tartalmaz a saját rajzocskáimmal, s ami azóta sok-sok anyukához és pedagógushoz eljutott.

2016. novemberében - 29 év után -  megszakadt a munkakapcsolatom a Kolompos együttessel, így a Tipegő-Topogó foglalkozások 2017. január 1-től Csodababázó Csutkabál néven folytatódtak.

A Csodababázó Csutkabál totyogó időszakban már bátran lehet a kisgyermekeket gyömöszölni, höcögtetni, lóbálni stb. Ilyenkor a Belibubáló foglalkozások anyaga kibővül lovagoltatókkal, kocsizókkal, talicskázókkal, állítgatókkal, járni tanulókkal és térd között hurcolókkal. Ugráltatók, szökellők, guggolók, csere-berélők, kacskaringózók és kapuzók stb. színesítik a mozgásos mondókák és népi gyermekjátékdalok palettáját.

Gyakran előfordul, hogy három éves koruk körül a gyerekek, főleg a kislányok elhozzák magukkal kedvenc babájukat, és ők maguk játsszák és járják velük a már megszeretett rigmusokat, játékokat és táncokat. Ugyanúgy, mint annak idején a hagyományos falusi környezetben, ahol a nagyobb gyerekekre bízták pici testvérüket.

A Csodababázó Csutkabálban a gyerekek már nem csak karonülőként vesznek részt a táncban, hanem az aprónép sajátos, hihetetlenül erős utánzó virtusával dobbantanak, pörögnek, forognak, kurjantanak, sikítanak stb... Tehát felszabadultan élvezik a közös mulatságot.